ÖZEL | Şarköy Beşiktaşlılar Derneği’ni yakından tanıyalım

Şarköy Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Erhan Sayıcı, GundemBesiktas.com muhabiri İnanç Baylan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

ÖZEL | Şarköy Beşiktaşlılar Derneği’ni yakından tanıyalım
A+
A-
12 Aralık 2019 17:29

Kırsalda Beşiktaş’ın kapısı: TıkTıkTık!

Erhan Sayıcı 19.433 kişisinin ilçe merkezinde yaşadığı, toplam 31.330 toplam nüfusa sahip Tekirdağ’ın Marmara Denizi’ne kıyısı olan Şarköy’de yaşamakta. Beşiktaş kültürünün, Trakya havasıyla harmanlandığı bu küçük ilçede, büyük şehirlerde olduğu gibi kapılarını çalan, dertlerini soran maalesef pek olmuyor. Sözleşme yenilemek için, tahsilatçı misali kapılarını çalanlar tabi ki de hariç. Kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışan Şarköy Beşiktaşlılar’ı artık su alan bir gemi misali, her geçen gün yavaş yavaş batmaktan endişe duyuyorlar. Erhan Sayıcı bu endişeleri ve kırsalda nasıl unutulduklarını bizimle paylaşıyor…

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Ben Erhan Sayıcı. Şarköy Beşiktaşlılar Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteyim. 2008 yılından itibaren derneğimizde aktif olarak yer almaktayım.

Derneğinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Ahmet Birol, Ali Bayraktar gibi arkadaşlarımızın öncülüğünde 2002 Şubat ayında kurulan derneğimiz, şuan da 9 kişilik Yönetim Kurulu ekibiyle hala ilk kurulduğu yerinde faaliyetini göstermekte.

Üye sayınız nedir?
Derneğimizin şuan itibariyle 172 aktif üyesi bulunmakta. Eksiksiz aidatlarını ödemeleri ve aktif olarak etkinliklerimizde yer almaları açısından. Normalde bu sayı son dönem üyelik kaydı olarak 450 civarında. Ancak bu üyelerimiz şuanda derneğimizde pasif olarak yer almaktalar.

Kuruluş amacınız nedir?
Şarköy’de bulunan Beşiktaşlılar’ı ortak bir payda da buluşturarak önce birlik olabilmelerini daha sonra maçları omuz omuza izleyebilmelerini ve binamızı lokal olarak kullanabilmelerini sağlamak.

Etkinlikleriniz neler? Birlikte neler yapıyorsunuz?
Bundan birkaç sene önce engelli bir arkadaşımıza akülü araç armağan ettik. Okul kermeslerine katılım gösterip okullarımıza maddi destek vererek sosyal sorumluluk alanında faaliyetlerde bulunuyoruz. Kendi içimizde şampiyonluk yemekleri düzenliyoruz. Asıl amaçlarımızdan biri olarak da birlikte maçları seyrediyoruz.

Gelir kaynaklarınız neler?
Derneğimizin üyelik aidatları ve üst katımızda bulunan kombine koltuklarımızın satışından geliri oluyor. Bu gelirler de giderimizi, yani Beinsports ücretini maalesef karşılamıyor.

Sorunlar ile ilk ne zaman başladı?
Son 3-4 yıldır Beinsports’un aşırı derecede zamlanmasıyla başladı. Yani bizim belimizi büken, derneğin en büyük problemi özünde bu.

Bu sorun Lig Tv’nin Beinsports’a devrinden sonra mı başladı?
Evet. %60-%70’e yükselen zamlar buna sebep oldu. Bu sıkıntıyı çeken sadece biz değil, bizimle birlikte bütün kırsal dernekler bu sıkıntıyı yaşıyorlar. Size şöyle örnek vereyim; 3 yıl önce 11.000 TL olan paket ücreti önce 15.000 TL’ye yükseldi. 15.000 TL’den 21.000 TL’ye ve sonrasında bu yıl 30.000 TL’ye ulaştı. 3 senede %100’den fazla zam görmüş oldu. Bu yapılan zam, bu dönem Beinsports alımını 5 maç geç gerçekleştirmemize sebep oldu. Çünkü bütçemiz yetmedi ve 22.000 TL’ye düşmesini beklemek zorunda kaldık. Yazlıkçıların çok olduğu Şarköy gibi bir yerde bu yazı kaçırmamız ve kaynak olarak büyük eksiklik yaşamamıza sebep oldu.

Peki sorununuzu bir muhattaba taşıdınız mı?
Kulüple herhangi bir görüşmemiz olmadı. Birkaç kongre üyemiz vasıtasıyla konunun yönetime taşınmasını rica edebildik. Ancak onlardan da geri dönüş alamadık. Beinsports Trakya Bölge Sorumlusu sözleşme için burada bulunduğunda sorunlarımızı dile getirdik. Şunuda belirtmeliyim ki kahvehanelere fiyatların çok daha cüzi miktarda olmasına karşın dernekler ile restorantların fiyatlarının bir tutulması sorunun temelini oluşturuyor.

Diğer Kulüpler’in tavrı ne bu konuda?
Aslında bunu biz Şarköy’de bulunan Galatasaray ve Fenerbahçe dernekleriyle birlikte Bölge Sorumlusu’na ilettik.

Bir sonuç aldınız mı?
İstisnaların olmayacağını ve fiyatların sabit olduğunu söylediler. Ancak geç alımımız sonucunu doğuracak yolu önererek bize 4-5 maç sonrasında fiyatların düşeceğini ilettiler. Öncesinde belirttiğim gibi 5 maç sonra 22.000 TL’ye satın aldık. Yani konuyla alakalı herhangi bir değişim söz konusu değil. Seneye ne kadar fiyat çıkaracakları da meçhul. Bu sene bu şekilde zar zor alabildiğimiz paketi önümüzdeki sene hiç alamayabiliriz.

Nasıl bir çözüm önerirsiniz?
Örneğin bundan 2 sene önce üyelik aidatlarımız 10 TL idi. Bu sene 15 TL. Ayrıca üyenin dernek içinde ki masrafı sadece üyelik aidatı da olmuyor. Lokal olarak kullanımda, örneğin çay gibi giderleri de oluyor. Beinsports fiyatlarına bağlı olarak bu gidişle üyelik aidatlarımız daha da artacak. Şarköy insanının bütçesi belli. Fiyatları arttırmamız bir çözüm oluşturmayacak. Tam tersine üye kaybetmemize sebep olacak. Tek çözüm kırsal kesimlerde ki derneklere yüksek fiyatla verilen Beinsports ücretlerinin düşürülmesi. Şuan için 15.000 ile 18.000 TL arası bir fiyat olması gerekiyor. Yani büyük şehir derneklerine verilen fiyatlarla bize verilen fiyatların aynı olmaması gerekiyor. Hatta bölge olarak incelenip, derneklerin gelir/gider kalemleri incelenip, dernek bütçelerine uygun, farklı fiyatlar bile verilebilir. Ayrıca internetten kaçak olarak gösterilen maç yayınları da bize zarar veriyor. İnsanlar buraya gelip masraf yapmaktan kaçınıyorlar ve evlerinde kaçak yayınları tercih ediyorlar. Maçların bu kadar kolay yayınlanmasının da, bu kadar kolay ulaşılmasının da önüne geçilmeli.

Bunlardan farklı nasıl etkinlikleriniz oluyor?
Birlikte toplanıp iç saha maçlarına gidiyoruz. Ancak bunu da şuan için söyleyemeyeceğim. En son İnönü Stadı yıkılmadan önce gitmiştik. O zamanlar Passolig yoktu. Passolig çıktıktan sonra yine maçlara gidiliyor ancak toplu olarak değil. Bireysel olarak gidiliyor. Oda bilet alabilirlerse yanyana izleyebiliyorlar.

Passolig sizin için nasıl bir engel oluşturuyor?
Sisteme girdiğiniz zaman 4-5 bilet alabiliyorsunuz. Ancak toplu alımda farklı yerler oluyor. Biz buradan toplu olarak gittiğimizde herzaman yaptığımız gibi bir arada izlemek istiyoruz. Bu sistemin içinde bu imkansız.

Sizce ne yapılmalı?
Bizim için kulübümüz maçı omuz omuza izleyebileceğimiz bir yer sağlayabilirse, biz buradan toplu şekilde tekrar maçlara gitmeye hazırız.

Peki son olarak bu şekilde giderse derneğin kaderi ne olacak?
Eğer bu şekilde giderse biz ömrümüze 2 yıl ömür biçiyoruz. 2 yıl sonunda Şarköy’de ki kulüplerin dernek lokalleri kapanır. Sadece dernek olarak kalır. Birlik olunamaz, birlikte maçlar izlenemez. Bunun sonucunda üyelikler kaybolur. 10-20 kadar üyesi bulunan, bir apartman dairesinde sözde faaliyetlerini yürüten dernekler olarak kalırlar.

GundemBesiktas.com ÖZEL HABER / İnanç BAYLAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.