Geri dönüştür, geleceği değiştir!
“Plastik Avcıları – İstanbul Projesi” kapsamında Beşiktaş’a 30 adet geri dönüşüm konteyneri yerleştirildi. Beşiktaş Belediyesi, WWF-Türkiye ve MARKA Konferansı iş birliği, Yapı Kredi World desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında her yıl 60 tonun üzerinde kâğıt, karton ve metalin yanı sıra, 65 tondan fazla plastik ambalaj geri dönüşüme kazandırılacak.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve MARKA Konferansı iş birliği, Yapı Kredi World desteği ile hayata geçirilen “Plastik Avcıları – İstanbul Projesi” kapsamında, İBB iştiraki İSTON ile üretilen 30 adet yeni geri dönüşüm konteyneri, Beşiktaş’ta ilçe sakinlerinin talepleri dikkate alınarak belirlenen yerlere yerleştirildi. İstanbul’un plastik atıklarını azaltmayı ve geri dönüşüme kazandırmayı hedefleyen proje kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’ “Yeşil İstanbul” projesi ile üzerine reklam alınabilen geri dönüşüm konteyneri tasarımına destek oldu. Yeni tasarım sayesinde elde edilecek reklam geliriyle geri dönüşüm konteynerlerinin bakımının sağlanması ve sayılarının artırılması amaçlanıyor.
“BEŞİKTAŞ HALKINI GERİ DÖNÜŞTÜREREK GELECEĞİ DEĞİŞTİRMEYE DAVET EDİYORUM”
Göreve geldiği günden bu yana Beşiktaş’ta sürdürülebilir çevre politikaları hayata geçiren Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, artan geri dönüşüm konteyneri sayısı ile kaynağında ayrıştırmanın kolaylaşacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Dünyamız sadece biz insanların değil, tüm canlıların yuvası. Ve tüm canlılar içinde atık üreten tek canlı insan. Bu atıklar bir yandan ekosistemleri, bir yandan da insan sağlığını tehdit ediyor. Pandemi döneminde hijyen nedeniyle tek kullanımlık plastik ve kağıt ürünlerin tüketimi arttıkça atık miktarı da arttı. Olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, atıkların en başta uygun şekilde ayrıştırılıp toplanması ve taşınması gerekiyor. Beşiktaş’ta yaptığımız bu iş birliği ile komşularımızı atıklarını ayrıştırmaya teşvik etmeyi, bu konuda farkındalık yaratmayı ve temiz bir çevreye katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Beşiktaş halkını geri dönüştürerek geleceği iyileştirmeye davet ediyorum.”
“TÜRKİYE GENELİNDE PLASTİK ATIK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖRNEK BİR MODEL OLACAĞINA İNANIYORUZ’’
MARKA Konferansı Kurucusu, Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, Plastik Avcıları İstanbul projesiyle ilgili; “MARKA Konferansı’nın 20. yılı için tasarladığımız ve İstanbul’a adadığımız projeler kapsamında plastik atık sorununu önceliklendirdik. Bu çerçevede WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile birlikte 2019’un Aralık ayında Plastik Avcıları İstanbul Projesi’ni başlattık ve MARKA Konferansı platformu olarak İstanbul’un bu önemli sorununa etkili, ölçülebilir bir çözüm modeli getirme hedefiyle, ‘belediye, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını’ birlikte çalışmaya davet ettik. İlk tohumları yaklaşık iki sene önce atılan bu çözüm modelinin somut sonuçlarını almaya başladığımız için mutluyuz. MARKA Konferansı öncülüğünde bu proje için hayata geçirilen Beşiktaş Belediyesi, WWF-Türkiye ve Yapı Kredi World iş birliği bir proje modeli olarak da ufuk açıyor. Bir belediye, bir STK ve bir özel sektör kurumunun aynı çevreci hedef için dayanışmasına olanak sağlayan bir anlayışla yapılandırılan bu proje modelinin Türkiye genelinde plastik atık sorununun çözümü için örnek bir model olacağına inanıyoruz.” dedi.
“YILDA 11 MİLYON TON PLASTİK DENİZLERE KARIŞIYOR”
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli ise çalışmanın hem İstanbul, hem de Türkiye’deki diğer belediyeler için model olmasını arzu ettiklerini vurguladı. Ülkemizde plastik geri dönüşümünün son derece sınırlı olduğunu hatırlatan Pasinli, geri dönüşüm konteynerlerinin sayısının artırılmasının çözümün ilk adımlarından biri olduğunu söyledi. Pasinli, şunları söyledi: “Halen yılda 11 milyon ton plastik denizlere karışıyor. Böyle devam ederse 2050 yılına kadar dünya denizlerinde balıktan çok plastik atık olacak. Öte yandan geri dönüştürülemeyen atıkların bir bölümü de şehir dışına taşınarak toprağa gömülüyor veya yakılıyor. Döngüsel ekonomiyi konuştuğumuz bugünlerde kaynakların bu şekilde doğaya karışması ve israf edilmesi kabul edilemez. Bu noktada atık yönetimini iyileştirmeyi odağına alan Sıfır Atık Hareketi doğru yönde atılmış bir adım. Ancak geri dönüşümün artması için konteynerlerin daha ulaşılabilir olması, sayılarının artırılması gerekiyor. WWF-Türkiye olarak yeni bir iş modeliyle belediyelerin konteynerler için ihtiyaç duydukları kaynak konusuna katkı sunmayı amaçlıyoruz.”
“DOĞA VE CANLILAR İÇİN TEHDİT OLUŞTURAN PLASTİK ATIK KONUSUNU ÇOK ÖNEMSİYORUZ’’
Sürdürülebilir bir dünya için hız kesmeden çalışmalarına devam ettiklerini belirten Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, şu değerlendirmede bulundu: ‘‘19 yıldır MARKA Konferansı’na Worldcard ana sponsorluğuyla destek veriyoruz. Yine WWF Türkiye ile beraberliğimiz ise 2014 yılına kadar dayanıyor. Uzun yıllar aynı yolda yürüdüğümüz bu iki önemli oluşum ile ilkelerimizin bir kez daha örtüştüğünü görmek bize mutluluk veriyor. Milyonlarca insana ev sahipliği yapan İstanbul’un karşı karşıya olduğu tehlikelerden birisi de plastikler. Yapı Kredi olarak doğa ve canlılar için tehdit oluşturan plastik atık konusunu çok önemsiyoruz. Plastik atıkların büyük çoğunluğu biyoçözünür olmadığı için çevreye bırakılan plastikler yüzlerce hatta binlerce yıl kalıyor. Bu durum insan sağlığı, çevre ve ekonomiye ciddi zararlara yol açıyor. Yarının dünyası için çalışan şirketlerin bu konu ile ilgili somut adımlar atması ve sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Biz de gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakma misyonu doğrultusunda, MARKA Konferansı ve WWF Türkiye iş birliğiyle Plastik Avcıları – İstanbul projesine destek olup, şehrimize sahip çıkıyoruz. Plastik Avcıları – İstanbul projesinin, önemli bir farkındalığın yaratılması ve çevreye katkı sağlanması anlamında etkili olacağına tüm kalbimizle inanıyoruz. Türkiye’ye ve İstanbul’a değer katacak projelere destek vermeye devam edeceğiz.’’
30 geri dönüşüm konteyneriyle her yıl 60 tonun üzerinde kâğıt-karton ve metalin yanı sıra 65 tonun üzerinde plastik ambalaj toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak. Yeni kurumsal iş birlikleri ile konteyner sayısının önümüzdeki yıl 70’e çıkarılması hedefleniyor.